image/svg+xml
Verkocht

het Plan

Aarkadekwartier fase 3

Deze derde en laatste fase bestaat uit 11 stadsvilla’s, 8 herenhuizen, 10 grachtenpanden, 30 appartementen en 2 penthouses. De locatie en de woningdiversiteit maken het plan uniek en creëert een mix van nieuwbouw in een levendige woonomgeving.

Het Aarkadekwartier telt in totaal 105 woningen met een mooi gevarieerd woningaanbod in zowel woningtypen als woonsferen. De 43 woningen van de eerste en tweede fase zijn (bijna) klaar en opgeleverd. De nieuwe woonwijk is gelegen aan de oostzijde van winkelcentrum De Aarhof, midden in het centrum van Alphen aan den Rijn. De gemeente Alphen aan de Rijn gaat - na realisatie van het Aarkadekwartier - De Vest herinrichten, waarbij ook de brug richting de Thorbeckestraat wordt vernieuwd. Het Aarkadekwartier kenmerkt zich door een ruime differentiatie in zowel woningtypen als woonsferen. 

Een eigen parkeerplek

Over parkeren op de locatie is goed nagedacht; elke (toekomstige) bewoner krijgt één of twee privé- parkeerplaats in de parkeergarage. Naast de privé parkeerplaatsen worden er in het openbaar gebied ook voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd op het plein tegen De Aarhof aan.  Na de toewijzing van één parkeerplaats per woning blijven er een aantal parkeerplaatsen in de garage over, deze zullen later optioneel worden aangeboden aan alle kopers van Aarkadekwartier. 

DE ARCHITECT AAN HET WOORD

Job Beerthuizen van architectenbureau Van Manen is de architect van het Aarkadekwartier. Wat inspireerde hem, waar lagen de uitdagingen en hoe heeft hij ervoor gezorgd dat woonkwaliteit voorop staat? Job vertelt.

ALPHENSE STEDELIJKHEID

Deze locatie aan De Vest en de Kromme Aar, in het hart van Alphen, is veel te mooi om alleen maar auto’s te stallen en evenementen te houden. Het is een lang gekoesterde wens om deze plek ook een aangename invulling te geven met ‘Alphense Stedelijkheid’. Deze wens kan eindelijk worden vervuld nu er voor de meeste auto’s een nieuwe plek is gevonden in de nieuwe parkeergarage.
 
Dit nieuwe stukje binnenstad wordt gevormd door drie zorgvuldig ingepaste en gesloten bouwblokken, vriendelijke straatjes en een sterk verkleind plein. Nu de eerste twee bouwblokken gereed zijn, is de beurt aan het derde en laatste bouwblok aan de zijde van de Kromme Aar.

DE FINALE

Net als in de eerste twee blokken komen hier ook grondgebonden herenhuizen voor, in de luwte van de oostzijde van het plan waardoor hier aansluiting wordt gevonden bij de bestaande bebouwing langs de Aarkade. Hier zorgen bijzondere hoekwoningen en gemetselde tuinmuren met poortjes voor een verzorgde scheiding tussen privé tuinen en de openbare straat.
 
De overige woningen staan op een voetstuk. Gemetselde bordestrappen leiden aan de voorzijde naar de entree en geven deze stadsvilla’s een statige entree met een verhoogd uitzicht over het plein. De grachtenpanden kijken uit over de Kromme Aar en de tegenover gelegen parkoever. Al deze woningen zijn ook via de dektuin aan de achterzijde ook toegankelijk. Hierop wordt een laag aarde kleine aangebracht die kleine begroeiing mogelijk maakt. Onder deze dektuin wordt geparkeerd. En iedere woning op het dek heeft hier zijn eigen parkeerplaats, een privé berging en een directe eigen opgang – uniek in Alphen.
 
Op de kop gaat het bouwblok de hoogte in en geeft zo een subtiel tegenwicht aan de nieuwe bibliotheek. De gevels van de appartementen reflecteren de grote verscheidenheid aan appartementen. Vijf herkenbare geveldelen markeren de tussen- en hoekappartementen. De bovenste appartementen op de hoeken vormen de penthouses van het plan. Dit zijn grote woningen met royale terassen.

Voor een binnenstedelijke levendigheid passend bij dit plan hebben alle stadvilla’s, herenhuizen en grachtenpanden een stoepje voor de deur waarop een bank of plantenbak kan worden geplaatst. De bordestrappen in dit plan worden ook op deze stoep geplaatst.
Het streven naar Alphense Stedelijkheid komt ook terug in de straatwanden. Zij zijn opgebouwd uit verschillende gevelontwerpen die in wisselende breedtes terugkomen, en op de hoeken mee ‘de hoek om gaan’. De gevelontwerpen refereren aan bouwstijlen uit verschillende tijdvakken, en hebben een duidelijk eigen karakter. De variatie hierin wordt bereikt door onder andere een afwisselende goothoogte, subtiele verspringingen van de gevellijn, meerdere typen kozijnen, verschillende raamindelingen, afwijkende voordeuren en een verscheidenheid aan metselwerkdetails. Daarbij staan sommige woningen op zichzelf, terwijl andere woningen met zijn tweeën één geheel vormen.
 
De stadsvilla’s en herenhuizen aan de Aarpleinzijde zijn wat betreft gevelontwerpen een herkenbaar onderdeel van wat er al gerealiseerd is. Voor de herenhuizen en grachtenpanden aan de Aarkade zijn nieuwe, unieke gevelontwerpen gemaakt. Ook hier beslaan ze soms twee grachtenpanden waardoor een statig, afwisselend beeld ontstaat.
Doordat iedere woning voldoende plat dak heeft om PV-panelen op te plaatsen, zullen deze het binnenstedelijke straatbeeld niet ontsieren. Tel daarbij op het rijke palet aan metselwerkstenen, raam- en deurkleuren en hier- en daar een luifel – en het resultaat is een vriendelijk, verzorgd en ontspannen straatbeeld.

Bouwnummeroverzicht

Bouwnummeroverzicht

Menu